Παν Δρακόπουλος :

Η δική μας Ελένη Λαδιά

Η Ελένη Λαδιά είναι κατά κόσμον βραβευμένη λογοτέχνης, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και άλλα που επιβεβαιώνουν αυτή τη φήμη. Επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω την πέραν αυτών αποκαλυπτικώς και δήθεν αφηρημένα διερχομένη αλήθεια.

 Η Ελένη Λαδιά επεσκέφθη με τον Εύμολπο φίλο της ποιητή[1] το ιερό της Ελευσίνας και έκτοτε έγινε ιέρεια εκεί. Είναι στενή φίλη της Περσεφόνης[2] όταν αυτή ανεβαίνει να δει τα γήινα. Μολονότι έχει με την Δήμητρα αμοιβαίο σεβασμό, η Ελένη δεν είναι καθηλωμένη στο Θριάσειο πεδίο. Το σπίτι της άλλωστε είναι στο άστυ, και μάλιστα στο επιλεγόμενο Βουζύγιον[3]. Η Ελένη κυκλοφορεί ανενδοιάστως εις όλας τας οδούς και τας ρίμας, μη έχουσα υποχρέωσιν να δίνει στο χρόνο λογαριασμό. Έτσι έφερε τον Ιβάν Καραμάζωφ στην Πράγα[4], έτσι οδήγησε τον Φρειδερίκο Νίτσε στην έρημο του Σινά όπου συνήντησε τον Ιωάννη της Κλίμακος,[5] κ.ο.κ.

            Η Ελένη, αληθώς ωραία (και αφήστε τον Μενέλαο να υποθέτει), πίνει τακτικά τον κυκεώνα της αλλά αγαπά ιδιαιτέρως το εις πείσμα των περιστάσεων. Έτσι λάτρεψε τους επιζήσαντες Έλληνες της Αυσονίας[6], τους Κόπτες εν μέσω των εν Αιγύπτω ασχημονούντων[7], τους κλέπτες και διαρρήκτες εν Κορυδαλλώ[8], και πάει λέγοντας. Γυναίκα με πλοίο στο κεφάλι[9] η Ελένη Λαδιά, παρατηρεί τους έρωτες όχι παρά αλλά με τους ποταμούς[10], συνομιλεί με νύμφες και ναϊάδες, ελέγχει ψυχραίμως τις πιθανές παρεκκλίσεις πνευματικής διαυγείας των θεών[11], ενθαρρύνοντας σταθερά τους κερασφόρους και ιθαγενείς της εκάστοτε ενδοχώρας.

            Δεν φαίνονται όλα αυτά μία γελοιογραφική αντιμετώπιση; Ναι, φαίνονται, αν δεν γνωρίζετε τη φύση της Ελένης Λαδιά. Είναι φιλόλογος γοητευόμενη από το πέραν των κανόνων, θεολόγος πέραν των δογμάτων, μυθολόγος βεβαία πως οι μύθοι ορίζουν την πραγματικότητα, θρησκειολόγος που βλέπει τους θεούς αγωνιζόμενους να δομήσουν κόσμον.

«Είναι μία ιέρεια», είχε πει η Ζηνοβία. «Η Εποπτεία είναι δική της. Θα την αφήσουμε να γράφει όσο θέλει, ό,τι θέλει, όπως θέλει. Και θα προσπαθούμε να μη μας απορρίψει ποτέ».

Αύτη η Ελένη Λαδιά, αληθινά συγγραφέας, πέραν των εξειδικεύσεων.

Υποκλίνομαι.

Η σελίδα της στο f/b : https://www.facebook.com/eleniladia.writer/


[1] Δ. Παπαδίτσας. Μετέφρασαν μαζί Ομηρικούς και Ορφικούς Ύμνους.

[2] Τα άλση της Περσεφόνης, μυθιστόρημα

[3] ΒΑ της Ακροπόλεως, στου Ζωγράφου.

[4] Ιβάν Καραμάζωφ και Ιωσήφ Κ., Δοκίμια

[5] Φρειδερίκος και Ιωάννης, νουβέλα

[6] Για τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας

[7] Εξ Αιγύπτου, (Άγιοι των Κοπτών)

[8] Δίδαξε εθελοντικά εκεί

[9] Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι, μυθιστόρημα

[10] Ποταμίσιοι έρωτες, δοκίμια στη μυθολογία

[11] Ο σχιζοφρενικός Θεός, μυθιστόρημα

Read Previous

Ψυχομαντεία

Read Next

Ελευθερία;