Οι παρακολουθήσεις, το χρέος Μητσοτάκη και η πολιτική υποκρισία

Ας αρχίσουμε από τα αυτονόητα: Σε μια δημοκρατική Πολιτεία δεν νοείται να παρακολουθείται -έστω και νόμιμα- ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος, εκτός εάν εξηγηθεί επαρκώς, δημοσίως και ενδελεχώς ο λόγος -ή οι λόγοι- της παρακολούθησης. Άλλως, υπάρχει πρόβλημα.

Αύριο Δευτέρα αναμένουμε τις εξηγήσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο και σήμερα, Κυριακή, κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν καθαρά και χωρίς κομματικές ιδιοτέλειες:

  • Η ΕΥΠ υπάρχει για να κινείται μυστικά. Εάν πρόκειται να βγάλουμε «όλα στο φως», τότε να την καταργήσουμε και στη θέση ης να βάλουμε άλλο ένα πρόγραμμα της ΕΡΤ, και μάλιστα δορυφορικό, να μας βλέπει όποιος θέλει χωρίς πρόβλημα. Εάν λοιπόν κάποιος -της κυβερνήσεως συμπεριλαμβανομένης- εννοεί αυτά που λέει για «όλα στο φως» τότε ή είναι εθνικά επικίνδυνος ή λαϊκίζει ασυστόλως.
  • Ακριβώς επειδή η ΕΥΠ δρα μυστικά, είναι επιρρεπής σε παρεκβάσεις του ρόλου της. Αυτό ΔΕΝ συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (παραγγελία εισαγγελέως κλπ). Το λάθος εδώ είναι ότι δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί της προϊστάμενοι δηλ. ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού (ο οποίος μετά από αυτό παραιτήθηκε) και βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
  • Αν, λοιπόν, είναι όλα καλά, τότε γιατί έχει σηκωθεί αυτός ο αχός; Είναι μόνο η πρεμούρα της αντιπολίτευσης για συγκομιδή πολιτικών κι εκλογικών ωφελημάτων; Η Απάντηση είναι ΟΧΙ, διότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Και να ποιο είναι αυτό:
  • Η βασική κατηγορία είναι ότι πλήττεται ένας καίριος θεσμός της Δημοκρατίας, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, που αντανακλά στην προσωπική ελευθερία του πολίτη. Αυτό συνέβη στην περίπτωση Ανδρουλάκη, ανεξαρτήτως του εάν ό,τι έγινε, νομίμως έγινε. Οι θεσμοί λειτουργούν, όταν ανάμεσα στην περιγραφή τους και στην εφαρμογή τους υπάρχει αξιόπιστη σχέση. Δεν αρκεί, πλέον, στη σύγχρονη Δημοκρατία σκέτη η επίκληση της νόμιμης ή νομιμοφανούς διαστάσεως ενός γεγονότος, προκειμένου αυτό να δικαιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. «Πολιτική αξιοπιστία υπάρχει όταν το θεσμικά δηλούμενο είναι και νοούμενο και πραττόμενο» υποστηρίζει ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος («Η Μεγάλη Παρακμή, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2006, σελ 103).
  • Συνεπώς η κυβέρνηση ΔΕΝ είναι αρκετό να εξηγήσει το νόμιμο των κινήσεων της (αυτό περίπου εννοείται) αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο να προχωρήσει και σε θεσμικές αλλαγές του ρόλου της ΕΥΠ και ειδικότερα της σχέσης της ευαίσθητης αυτής υπηρεσίας με το προϊστάμενό της, πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό θα προσδώσει στην απάντηση Μητσοτάκη μια προστιθέμενη αξία, που θα μετρήσει στα μάτια των πολιτών. Γιατί το να μείνουν όλα ως έχουν και η ηγεσία της κυβέρνησης να επιχειρήσει να ξεμπλέξει με ένα «συγγνώμη, λάθος» είναι πολιτικό σφάλμα το οποίο ο Μητσοτάκης θα χρεωθεί.
  • Το πολιτικό διακύβευμα, βέβαια, είναι εάν αυτή η υπόθεση γίνει κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης και επηρεάσει τον πολιτικό διάλογο, σε ποιο βαθμό και με ποιον τρόπο θα ορίσει τις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις, κυρίως την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνική βάση της κεντροδεξιάς και του κέντρου, αλλά και τον χρόνο της προσφυγής στις κάλπες. Εάν αλλάξει ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη, τότε θα εμφανιστεί συρόμενος στις κάλπες, με προφανή αποτελέσματα. Άλλως, είναι δύσκολο να μεταβληθεί η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών -υπό την προϋπόθεση ότι δίδονται εκείνες οι εξηγήσεις που θα πείσουν ότι επρόκειτο για λάθος ενός τμήματος του μηχανισμού κι όχι για μείζον πολιτικό ζήτημα. Αυτό, ήρτηται…
  • Και πάμε στην αντιπολίτευση: Εντύπωση έκανε η πρώτη δήλωση Ανδρουλάκη, ο οποίος ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και όχι εκλογές! Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα συμφώνησαν κι έτσι μετά το άνοιγμα της Βουλής (22 Αυγούστου) θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την Επιτροπή αυτή. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας έκανε μέρος του πολιτικού του λόγου τις φημολογίες και τους ισχυρισμούς που κατέκλυσαν -ως συνήθως…- τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προχειροδουλειές, ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα…
  • Τέλος, οι κινήσεις των δυνάμεων εντός της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκδήλωση των πρωτοβουλιών Μητσοτάκη, θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος για την κεντροδεξιά και ίσως αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους κάποιοι εξυφαίνουν απίσχναση του πολιτικού κεφαλαίου Μητσοτάκη και, εν τέλει, αντικατάστασή του στη θέση του πρωθυπουργού.

Είμαστε, γενικώς, εν αναμονή…

Read Previous

Ένα βότσαλο στη λίμνη- #me_tin_nancy_stin_taiwan

Read Next

Ποιοι -και γιατί- συνωμοτούν εναντίον του Μητσοτάκη με αφορμή τις υποκλοπές;