Η Δύση είναι ο μεγάλος θριαμβευτής

Στις 8 Μαΐου (V-Ε day), η φιλελεύθερη, δημοκρατική Δύση γιορτάζει το θρίαμβό της επί του ναζισμού.

Η «παρηκμασμένη» – για τους αντιπάλους της – Δύση ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής των συγκρούσεων του περασμένου αιώνα.

Τις νίκες της ακολούθησαν δεκαετίες προόδου, οικονομικής ευμάρειας, κοινωνικής ανόδου και κινητικότητας. Δημοκρατικής εμβάθυνσης και θεσμικού εκσυγχρονισμού που κατοχυρώνουν την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βαθμό και σε καθολικότητα που ποτέ άλλοτε δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Στην εποχή μας που μια βλακώδης ριζοσπαστικοποίηση αμφισβητεί – διαβρωτικά και όχι δημιουργικά – τα όσα έχουμε πετύχει οι δυτικές κοινωνίες (και η δική μας, ευτυχώς, μεταξύ αυτών) καλό είναι να το θυμόμαστε.

Για τους Ανατολικούς η επέτειος της νίκης στον Β´Παγκόσμιο Πόλεμο είναι στις 9 Μαΐου.

Γιατί;

Στις 7 Μαΐου 1945 οι Γερμανοί παραδόθηκαν πρώτα στους Δυτικούς, στη γαλλική πόλη Ρενς, επιδιώκοντας να συμφωνήσουν τους όρους παράδοσης κυρίως μαζί τους.

Ο Στάλιν τα πήρε στο κρανίο – γιατί η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο στρατιωτικό χτύπημα στους ναζί το είχαν καταφέρει οι Σοβιετικοί – και απαίτησε η υπογραφή παράδοσης να γίνει την επόμενη μέρα ενώπιον και των Σοβιετικών και μάλιστα στο Βερολίνο.

Και έτσι έγινε.

Η τελετή παράδοσης ενώπιον και των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Αγγλία, Γαλλία, έγινε στις 23:00 και ολοκληρώθηκε στις 23:45 της 8 Μαΐου.

Επειδή η ΕΣΣΔ είχε 1 ώρα διαφορά, είχαν περάσει μεσάνυχτα και έτσι η ημερομηνία της λήξης για τους Ανατολικούς θεωρείται η 9 Μαΐου.

Ευτύχης Βαρδουλάκης- fb

Read Previous

Τι κάνει το έργο τέχνης ιερό; Μια συζήτηση με τον Κάλλιστο Γουέαρ

Read Next

Καλώς ήλθατε στην κόλαση!