Καλώς ήλθατε στην κόλαση!

Κι όμως, το ότι η ζωή μας με τον πόλεμο στην Ουκρανία γίνεται «κόλαση», με το ενεργειακό γίνεται «κόλαση» και με την ευρωπαϊκή παραλυσία γίνεται «κόλαση», δεν πρέπει να είναι ικανό να μας κάνει να ξεχάσουμε ποια είναι η πραγματική κόλαση. Η επί γης κόλαση. Η αληθινή κόλαση που εμείς, ανεπίγνωστα και ασυνείδητα (όχι όμως ασύνειδα…) δημιουργούμε για τους εαυτούς μας και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Η φετινή ξηρασία στο μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποτελεί άλλη μια ειδοποίηση προς τον πληθυσμό του πλανήτη: Η κόλαση είναι εδώ, δίπλα μας, έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της και να μας καταπιεί. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 47% της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκεται σε συνθήκες ώριμες για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, ενώ το 17% είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού, κατά την οποία η βλάστηση καταστρέφεται.

Καταστρέφουμε τη ζωή μας

Στη νότια Γαλλία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 16.000 άνθρωποι λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Τεράστιες φωτιές μαίνονταν επίσης στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 47°C. Και πριν από αυτά τα περιστατικά, όμως, οι ενδείξεις για την κόλαση που έρχεται κατά πάνω μας, ήταν εκκωφαντικές, όσο κι αν εμείς δεν θέλαμε να τις ακούσουμε: Η Ινδία και το Πακιστάν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο είχαν θερμοκρασίες έως και 49,5°C.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου οι θερμοκρασίες αναμενόταν να ξεπεράσουν τους 40°C σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 38,7°C που σημειώθηκε στον καύσωνα του 2019 που σκότωσε χιλιάδες. Όπως προειδοποίησε τότε ένας Ισπανός μετεωρολόγος: «Η κόλαση έρχεται». Στο μεταξύ, όσο εμείς ανεπίγνωστα μιλάμε για λιγνίτη, για φυσικό αέριο και θα λιώσιμο των πάγων απλώς όπως λέμε ένα ανέκδοτο, τόσο δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η κόλαση είναι ήδη εδώ!

Αρμαγεδδών

Η υπερβολική ζέστη πιθανότατα θα λιώσει και θα παραμορφώσει τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ευρώπη, αλλά και θα διαταράξει τον ευαίσθητο στη θερμότητα εξοπλισμό σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ιστούς κινητής τηλεφωνίας. Όταν μείνουμε οριστικά χωρίς ενέργεια, κι όταν το κινητό μας τηλέφωνο θα είναι στα χέρια μας περίπου σαν μια ανάμνηση, θα είναι μάλλον αργά να αναλογιστούμε τι κάναμε και φτάσαμε ως εκεί. Οι θάνατοι θα αυξηθούν κατακόρυφα, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του χρόνου.

Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, μιας χώρας του ευρωπαϊκού Βορρά με χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ενδεικτικό: Ο καύσωνας του 2019 προκάλεσε 892 θανάτους λόγω ζέστης σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Οι τρεις καύσωνες του επόμενου έτους προκάλεσαν άλλους 2.556 απρόσμενους θανάτους. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τα νοσοκομεία με παθήσεις όπως θερμοπληξία και νεφρική ανεπάρκεια: η χώρα έχει ήδη κατά μέσο όρο επιπλέον 8.013 εισαγωγές σε νοσοκομεία το χρόνο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, όπως διαπίστωσε η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ας σημειωθεί ότι το 2015, όταν οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο έφτασαν τους 36,7°C, η θερμοκρασία σε ένα δημόσιο λεωφορείο καταγράφηκε στους 41°C. Το μετρό του Λονδίνου, το οποίο είναι ασυνήθιστα ζεστό, είναι γνωστό ότι φτάνει τους 42°C κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Σκεφτείτε αυτά τα στοιχεία, προσαρμοσμένα στην Ελλάδα ή, γενικότερα, στο πάλαι ποτέ «εύκρατο κλίμα».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστά και την αλλαγή του κλίματος της γης μετακινώντας τις ζώνες βροχοπτώσεως, από τον ισημερινό προς τον βορράκαι ερημοποιώντας το νότιο τμήμα της εύκρατης ζώνης. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές στους διάφορους τύπους βλάστησης σε δασικές αλλά και σε. γεωργικές εκτάσεις. Τα ακραία φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συνηθισμένα με καύσωνες, ξηρασίες και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Το γνωστό και ως «εύκρατο μεσογειακό» κλίμα της Ελλάδας στο οποίο εναλλάσσονται ήπιοι χειμώνες με θερμά καλοκαίρια, θα αποτελεί σύντομα μια υπέροχη, αλλά μακρινή ανάμνηση. Αντικαθίσταται, όμως, καθημερινά  με μια θερμότερη, πιο ξηρή εκδοχή τους, που θα γίνει πιο αισθητή όσο περνούν τα χρόνια. Ήδη καταγράφεται τριπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων με το φαινόμενο να επιδεινώνεται κάθε χρονιά.

Ωκεανοί

Να πούμε για τους ωκεανούς; Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 1,5 – 4,5 βαθμών Κελσίου παγκοσμίως, αναμένεται να οδηγήσει σε τήξη των πάγων και άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 15 εκατοστά έως και ένα μέτρο! Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εάν συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά πολύ με αποτέλεσμα νησιά και πόλεις να βυθιστούν κάτω από το νερό. Αυτό σημαίνει καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Βενετία, η Κοπεγχάγη, η Στοκχόλμη κλπ. Επιπλέον, λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, οι ωκεανοί της Γης απορροφούν μεγαλύτερο ποσοστό CO2, γεγονός που οδηγεί στην οξίνιση (μείωση του pH) των θαλασσών, με ότι επακόλουθα δύναται αυτό να έχει για την θαλάσσια ζωή.

Να πούμε για τους ανθρώπους; Η κόλαση της κλιματικής κρίσης επηρεάζει ευθέως και την ανθρώπινη θνησιμότητα, καθώς οδηγεί σε αύξηση των θανάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, αφορά στην ενδεχόμενη εξάπλωση και άνθιση επιδημιών του παρελθόντος, καθώς οι μεγάλες θερμοκρασίες και η υγρασία αποτελούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων που είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τροφές

Να πούμε για τις τροφές μας; Οι συχνές ξηρασίες που ήδη επελαύνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνεπάγονται δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής στην εύκρατη ζώνη και της δασικής παραγωγής στα ψυχρότερα κλίματα.

Ποιες πόλεις θα χαθούν κάτω από τη θάλασσα…

Όπως εξηγούν ειδικοί επιστήμονες, οι επιφάνειες πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξη στον ωκεανό, με συνέπεια όταν οι πάγοι συρρικνώνονται, αυτή η έλξη να εξασθενεί και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες παγωμένου νερού. Σε μια τέτοια περίπτωση τα περισσότερα μικρά νησιά και πολλές πόλεις της Ελλάδας θα βυθιστούν κάτω από το νερό της θάλασσας. Στο παρελθόν θα ανήκει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Δυτική Πελοπόννησος, η Αττική, η Στερεά Ελλάδα κλπ.

Μετά από όλα αυτά, συνεχίζουμε να μην ενδιαφερόμαστε;

Καλωσήλθατε στην κόλαση…

Read Previous

Η Δύση είναι ο μεγάλος θριαμβευτής

Read Next

Γκορμπατσόφ: Το πρόσωπο και η μάζα