Μετά τη συμφωνία- κουρελού με τη Λιβύη, η Τουρκία θα «κτυπήσει» και (πάλι) στην Κύπρο;

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ο «πειρατής της Μεσογείου» επινόησε ακόμα μια πηγή αποσταθεροποίησης, αναθεωρητισμού και πρόκλησης της Δύσης, με την συμφωνία- κουρελού με τη…μισή Λιβύη, καθώς η πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται επί χρόνια από αδυσώπητο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος αποτυπώνεται και στο «θεσμικό» της οικοδόμημα.

Η δήθεν «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είναι ουσιαστικά μια συμφωνία «Ερντογάν-Ντμπεϊμπά» αφού το Κοινοβούλιο της χώρας αυτής, το μοναδικό εκλεγμένο θεσμικό της όργανο, αρνείται να επικυρώσει, άρα να δώσει υπόσταση στα χαρτιά που υπέγραψαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών.

Ήδη με πρωτοβουλία της Αθήνας έχουν ενημερωθεί και εξετάζονται τρόποι αντίδρασης, τόσο η Γαλλία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η Αίγυπτος, δηλαδή οι τρεις ισχυρές χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Αφρικής. Και οι τρεις είναι πλήρως αντίθετες στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, κάτι που κάνει το μέλλον της επιεικώς προβληματικό.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι «μάστορας» στις προκλήσεις και τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις. Λίγα 24ωρα πριν τη νέα προκλητική του παρουσία στη Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δε δίστασε να δηλώσει ότι η χώρα του θα απαντήσει στην απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο «με συγκεκριμένα βήματα» όπως είπε, ενώ κατά τις συνήθειές του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «κλιμάκωση της έντασης» στη Μεγαλόνησο, με αυτή τους την απόφαση. Δυο μέρες νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνησή του θα στείλει «περισσότερες δυνάμεις και όπλα στο νησί για να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους».

Το μάτι και το αυτί του Ερντογάν και των αυλικών του, βέβαια, είναι στραμμένα στον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από εκεί περιμένουν τα κρίσιμα γι αυτούς νέα. Τις ΗΠΑ θέλουν να «πιέσουν», να «εκβιάσουν» για να προμηθευτούν τα μαχητικά F-16. Και το κάνουν με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν: Με τον εκβιασμό και την απειλή αποσταθεροποίησης. Κι επιμένουν, παρά το ότι η Δύση δεν υποχωρεί ενώπιον αυτών των ανατολίτικων πρακτικών.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ συμφώνησε ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία του 2019 που ψηφίστηκε από αυτό το σώμα στην Ουάσιγκτον και, μετά από πρόταση Αμερικανών Γερουσιαστών, η οποία αποτελούσε «απάντηση» στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αρνηθεί να ελλιμενιστούν ρωσικά στρατιωτικά σκάφη σε λιμάνια της και να εφαρμόσει διατάξεις κατά των ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που γίνεται διεθνώς.

Και πώς αντέδρασε σε αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις η Άγκυρα; «Αυτή η απόφαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί, και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για επανεγκατάσταση του Κυπριακού. και θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στη συνεδρίασή του τής 28 Σεπτεμβρίου κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επανεξετάσουν» την απόφασή τους για την Κύπρο, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν θα παραλείψει να καταφύγει σε όλα τα νόμιμα μέτρα και εργαλεία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της». Όλοι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την Τουρκία «θα καταφύγει σε όλα τα… νόμιμα μέσα…».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, στις 28 Σεπτεμβρίου, επέκρινε τις ΗΠΑ για την στάση τους απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στην Ελλάδα και εγκάλεσε την Ουάσιγκτον για «άνιση μεταχείριση των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Δύσκολα θα βρει κανείς σαφέστερη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής που εφαρμόζει…

«Η προσδοκία μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μην παραπλανηθούν από την Ελλάδα και να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πολιτική στην περιοχή μας αποτελείται από πράξεις που «αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τις ελληνικές πράξεις οι οποίες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί», για να καταλήξει ότι η Άγκυρα «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω».

Όπως πάντα, ακολούθησαν οι απειλές: «Σίγουρα, έχουμε λάβει, λαμβάνουμε και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση στη Βόρεια Κύπρο», είπε. «Δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όταν χρειαστεί, ενάντια στην Ελλάδα, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά σε κάθε τομέα», πρόσθεσε.

Μετά από αυτά, και με δεδομένο ότι η Κύπρος δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, τι πρέπει να περιμένουμε από το καθεστώς Ερντογάν στην Μεγαλόνησο;

Read Previous

Ο Τόμας Μαν διαβάζει Ντοστογιέφσκι για τη Γερμανία, το διαμαρτυρόμενο Ράιχ

Read Next

Είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το ενεργειακό πρόβλημα;