Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί το “βλέποντας και κάνοντας” στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Την ώρα που στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε επειδή ο πληθωρισμός αυτό τον μήνα είναι χαμηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού όρου (λες και είμαστε κάτι άλλο, ξεχωριστό από την Ευρωζώνη!), η «μεγάλη εικόνα» του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο.

Οικονομικοί παράγοντες όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, θεωρούν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί πιο επώδυνη από όσο αναμένεται, ενώ η κορύφωσή της δεν μπορεί να προσδιοριστεί, λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί, αλλά σε κάθε στάδιο να αξιολογεί τα νέα στοιχεία και να αποφασίζει ανάλογα, λένε στελέχη της. Ο Βίσκο μάλιστα, προσθέτει ότι η «εξομάλυνση» των επιτοκίων μπορεί να καθυστερήσει, εάν «τα στοιχεία» απαιτούν ανάλογες αποφάσεις.

Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, η κορύφωση του κύκλου «δεν μπορεί να προκαθοριστεί» λόγω της αβέβαιης φύσης των οικονομικών προβλέψεων εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, σε ομιλία.

«Η υψηλή αβεβαιότητα μας απαιτεί να προχωρήσουμε σταδιακά, αξιολογώντας προσεκτικά την επάρκεια της νομισματικής θέσης με βάση τα στοιχεία που θα καταστούν σταδιακά διαθέσιμα», δήλωσε ο Βίσκο τη Δευτέρα.

«Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών να αποδειχθεί χειρότερη από το αναμενόμενο, καθιστώντας δυσανάλογο ένα υπερβολικά γρήγορο βήμα στην ομαλοποίηση των επιτοκίων», είπε.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 1,5%, που είναι το υψηλότερο σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία. Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τώρα εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι για «αλλεπάλληλες αυξήσεις» στο κόστος του χρήματος, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει μαζί με τα επιτόκια!

Αυτό συμβαίνει διότι τον πληθωρισμό στην Ευρώπη δεν τον προκαλεί υπερβάλλουσα ζήτηση (που είναι πιθανό να δικαιολογούσε αυξήσεις επιτοκίων) αλλά η ακριβή ενέργεια και τα προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς. Άλλωστε, η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 12,1% τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο Ινιάτσιο Βίσκο αναγνώρισε επίσης ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω από τη σημερινή του κατάσταση, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ως προς την κατεύθυνση που ακολουθείται ή για το γεγονός ότι τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει ακόμη σε επίπεδο που να συνάδει με την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%».

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ ανέβηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Eurostat. Αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τη μέση εκτίμηση για 10,3% που είχε αποτυπωθεί και σε έρευνα του Bloomberg.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Ολλανδός Κλάας Νοτ, έχουν ζητήσει περαιτέρω ουσιαστικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Ο Νοτ ζητά αύξηση κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ο Βίσκο είπε ότι η δυναμική των μισθών – ένας βασικός παράγοντας που παρακολουθούν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να προσδιορίσουν εάν μονιμοποιούνται οι πληθωριστικές τάσεις- έχει παραμείνει μέχρι στιγμής «μέτρια». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν «καθαρά σημάδια» σημαντικής απόκλισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, κάτι που επίσης πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Στον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να «αυξηθούν σημαντικά» μέσα το επόμενο έτος, καθώς η οικονομική επιβράδυνση οδηγεί σε υψηλότερες αφερεγγυότητες, κυρίως μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι πιο εκτεθειμένες σε υψηλές τιμές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζικά συστήματα χωρών της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς, ενώ άλλα όχι…

«Οι ιταλικές τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από περίπου 10 χρόνια», δήλωσε ο Ινιάτσιο Βίσκο. Αυτό όμως δεν κάνει ευκολότερο τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, που παραμένει στον αστερισμό του «βλέποντας και κάνοντας», πολιτική που δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Read Previous

Γιατί το ελληνοτουρκικό πρόβλημα είναι πιο δύσκολο από κάθε άλλη διαφορά στη Μεσόγειο

Read Next

Παιδεραστία: Η πολιτική, ως απάντηση στον οχετό