Εκλογές που δοκιμάζουν τη Δημοκρατία στην Αμερική

Γερουσία 50-50 ή 51-49 για τους Ρεπουμπλικάνους; – Μάλλον θα ξέρουμε τον Ιανουάριο!

του Χρήστου Ακρατόπουλου

Οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική γίνονται σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Το μεγάλο θέμα είναι εάν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τις 50 έδρες στην Γερουσία ή όχι.

Όλοι περιμένουν μία νύχτα αγωνίας σήμερα το βράδυ. Όμως είναι πολύ πιθανό η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα ελέγχει την Γερουσία να απαντηθεί τον… Ιανουάριο!

Και αυτό γιατί στις πολύ κρίσιμες και πάρα πολύ αμφίρροπες εκλογές για την Γερουσία στην Πολιτεία της Georgia κανείς από τους υποψήφιους των 2 μεγάλων κομμάτων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαιτούμενο 50%+1 ψήφο για να εκλεγεί από αύριο. Κατά συνέπεια οι εκλογές επαναλαμβάνονται τον Ιανουάριο μεταξύ των 2 πρώτων υποψηφίων κάτι που έγινε και το 2020.

Αν πάνε όλα βάσει προβλέψεων και οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την Νεβάδα τότε φτάνουν τους 50 Γερουσιαστές και θα περιμένουμε έως τον Ιανουάριο για να δούμε εάν θα πάρουν τον 51ο στην Georgia ή όχι.

Αλλά αυτό είναι ένα μόνο σενάριο αν και αρκετά πιθανό. Τι περιμένουμε όμως στις σημερινές εκλογές;

Τα δεδομένα

  1. Το κύριο θέμα σε αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία για πρώτη φορά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 και την οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει ο υψηλός πληθωρισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιος είναι κάτω των 55 ετών δεν έχει πρακτικά ξαναζήσει καταστάσεις πληθωρισμού στην Αμερική. Ο πληθωρισμός έχει αναγκάσει την FED να αυξήσει τα επιτόκια και αυτό προκαλεί ένα μεγάλο βάρος στα Αμερικάνικα νοικοκυριά της μεσαίας κυρίως τάξης μιας και οι δόσεις των δανείων έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Ήταν αυτή η τάξη που πρόσφερε την νίκη στους Δημοκρατικούς το 2020.

2 Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Προέδρου Μπάιντεν. Λίγο ανεβασμένο λόγω των εκλογών αλλά ακόμα πολύ χαμηλό ελάχιστα άνω του 40%.

3 Τρίτο θέμα μετά την οικονομία και τους Δημοκρατικούς θεσμούς είναι το θέμα των εκτρώσεων. Εάν δεν υπήρχε ίσως να συζητάγαμε τώρα και για μεγάλο θρίαμβο των Ρεπουμπλικάνων

4 Σημαντικότατο στοιχείο είναι η συμμετοχή. Μην ξεχνάμε ότι το 2020 ψήφισαν 160 εκατομμύρια ψηφοφόροι αξιοποιώντας σε πολλές Πολιτείες την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. 100 εκατομμύρια ψήφισαν από το σπίτι τους ή νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών.

Τώρα θα πρέπει να στηθούν ώρες σε μία ουρά ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Φέτος στο early voting έχουν ψηφίσει μόλις 42 εκατομμύρια πολύ περισσότεροι βέβαια από το 2018. Το 2020 είχαν ψηφίσει συνολικά 160 εκατ. και από αυτούς 101 εκατ. στο early voting!

Το 2018 στις ενδιάμεσες εκλογές ψήφισαν συνολικά 113 εκατ. το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1914. Φέτος δύσκολα να ξεπεραστεί αυτό το ρεκόρ σε ενδιάμεσες εκλογές.

Η αρκετά πιο χαμηλή συμμετοχή στο early voting σε σχέση με το 2020 ευνοεί ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικάνους που και το 2020 ψήφισαν κατά 70% την ημέρα των εκλογών, είναι πολύ καλύτεροι στο ground battle δηλ. στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων τους, τους ευνοεί η κατανομή των ψήφων καθώς κυριαρχούν στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές όπου οι ουρές είναι σαφώς μικρότερες και φυσικά έχουν υπεροχή στις Τοπικές Κυβερνήσεις άρα σε ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτούς στην οργάνωση των εκλογών.  

Εικόνα 1: Early voting per State and Gender

5 Ο παράγοντας Τραμπ θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στην συσπείρωση των Δημοκρατικών ως ο «μπαμπούλας» των εκλογών. Έως το καλοκαίρι αυτός ο παράγοντας ήταν μικρής δυναμικής. Όμως στις προκριματικές εκλογές κέρδισε το 90% των ψηφοφοριών.

Πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων είναι «Τραμπικοί» και κυρίως στις μάχες κλειδιά για την Γερουσία. Αυτό προκαλεί αντίσυσπείρωση των Δημοκρατικών και εκεί που 2 μήνες πριν πήγαιναν για μεγάλη ήττα τώρα οι εκλογές είναι ντέρμπι τόσο για την Γερουσία όσο και για κρίσιμους Κυβερνήτες.

6 Η απουσία σοβαρών Δημοσκοπήσεων

Για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις από σοβαρές εταιρίες του χώρου ειδικά για τις εκλογές της Γερουσίας. Ίσως ο λόγος αυτός είναι ότι το κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ίσως γιατί το ερωτηματικό της συμμετοχής τις αποτρέπει. Αυτό που έχουμε σε αυτές τις εκλογές είναι δημοσκοπήσεις από εταιρίες που ελέγχονται από Groups των 2 κομμάτων και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν για την δημιουργία κλίματος. Για μία πολύ κρίσιμη Πολιτεία όπως η Νεβάδα από τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουμε δει μόλις 2 δημοσκοπήσεις μεγάλων εταιριών.

Ποιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα:

  1. Οι γυναίκες με πτυχίο κάτοικοι προαστείων.

Η μεγάλη δύναμη των Δημοκρατικών του 2020 ήταν οι γυναίκες με πτυχίο κάτοικοι των προαστείων των μεγάλων πόλεων ηλικίας 25-55 ετών που αντιπαθούσαν στα όρια του μίσους τον Τράμπ. Η τεράστια συσπείρωσή τους στους Δημοκρατικούς και είτε ήταν οπαδοί του κόμματος είτε ανεξάρτητες έδωσαν την νίκη στον Μπάιντεν.

Η συμπεριφορά τους φέτος είναι ένα ερωτηματικό. Την Άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού είχαν μία τάση αποχής από τις εκλογές ιδιαίτερα καταδικαστική για τους Δημοκρατικούς. Οι κάτοικοι των προαστείων έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την μεγάλη αύξηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων και αυτό το εκφράζουν με την αποδοκιμασία του Μπάιντεν σε όλα τα γκάλοπ.

Όμως το μεγάλο θέμα των εκτρώσεων και η κυριαρχία του Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους τις ξανασυσπείρωσαν και ήταν αυτό το κομμάτι που στις δημοσκοπήσεις ανέβασε τα ποσοστά των υποψηφίων των Δημοκρατικών.

Στις κρίσιμες εκλογικές μάχες ιδιαίτερα στην Γερουσία στηρίζουν Δημοκρατικούς σε ποσοστά κοντά σε αυτά του 2020.

Στο early voting φαίνεται να συμμετέχουν σε πολύ υψηλότερα νούμερα από τους άντρες κάτι πολύ ενθαρρυντικό για τους Δημοκρατικούς.

Εικόνα 2: Διαφορά Υπέρ Δημοκρατικών στις Γυναίκες (Γενικός Πληθυσμός)

Εικόνα 3: Συμμετοχή στις εκλογές (% Πολιτών των ΗΠΑ)

Εικόνα 4: Δημογραφικό προφίλ Γυναικών ΗΠΑ

Εικόνα 5: Διαφορά υπέρ Δημοκρατικών σε κρίσιμες Πολιτείες στις εκλογές του 2020

2 Οι λευκοί άντρες χωρίς πτυχίο

Είναι η μεγάλη δύναμη των Ρεπουμπλικάνων και ειδικά του Τραμπ. Είναι αυτοί με παραδοσιακά πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που όμως συσπειρώθηκαν γύρω από το Τραμπ από το 2016 και του έδωσαν και την νίκη. Παραδοσιακά στις ενδοιάμεσες εκλογές ψηφίζουν σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά όπως το 2018 αλλά φέτος που είναι στην αντιπολίτευση φαίνεται να έχουν υψηλή συμμετοχή και πάλι. Θα κρίνουν πολλά ειδικά σε κάποιες κρίσιμες Πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και η Τζώρτζια.

Το 2020 έφτασαν σε ποσοστά ρεκόρ πάνω από 60% ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές το 2018 ήταν αρκετά κάτω από το 50%. Είναι η πιο σημαντική ομάδα πληθυσμού για τους Ρεπουμπλικάνους.

Εικόνα 6: Συμμετοχή 2020 με βάση δημογραφικά στοιχεία (τα ποσοστά και οι ψήφοι κατά προσέγγιση).

Με turnout 62% οι λευκοί άντρες χωρίς πτυχίο το 2020 έφτασαν σε ρεκόρ συμμετοχής όμως η παράλληλη αύξηση της συμμετοχής των πτυχιούχων των Λατίνων και των Μαύρων έδωσαν την νίκη στον Biden. Το 2016 η συμμετοχή τους είχε φτάσει το 59% και ήταν αρκετή για την νίκη του Τράμπ.

Φέτος εάν τα ποσοστά συμμετοχής τους φτάσουν το 55% οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλη τύχη να κερδίσουν και την Γερουσία.

3 Οι γυναίκες της Αφροαμερικάνικης κοινότητας.

Είναι η Νο1 δύναμη των Δημοκρατικών τους οποίους ψηφίζουν σε ποσοστά 92-94%. Και όχι μόνο αυτό. Είναι μία δύναμη που αυξάνει την συμμετοχή της κοινότητας και παρασέρνουν και τον ανδρικό πληθυσμό να συμμετέχει. Είναι για παράδειγμα η δύναμη που άλλαξε τις ισορροπίες σε μία βαθιά Ρεπουμπλικανική Πολιτεία όπως η Τζώρτζια.

4 Οι Λατίνοι ψηφοφόροι.

Παραδοσιακά Δημοκρατικοί δίνουν ώθηση ειδικά στις Νότιες Πολιτείες όμως ήδη από το 2020 οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σημαντική διείσδυση και ποσοστά που ξεπερνούν και το 30% (χωρίς να υπολογίζουμε του Κουβανούς που είναι από το 2000 συντριπτικά Ρεπουμπλικάνοι). Η πολιτική των Ρεπουμπλικάνων περιορισμού της μετανάστευσης έχει κερδίσει σημαντικό μέρος των Λατίνων.

Είναι γενικά συντηρητικοί στις πεποιθήσεις τους και ίσως το μόνο κομμάτι των Δημοκρατικών που δεν εναντιώνεται ανοιχτά στην απόφαση για τις εκτρώσεις.

Για παράδειγμα η αύξηση των Ρεπουμπλικάνων στους Λατίνους έχει αποτρέψει την πιθανότητα το Τέξας να γίνει μία από τις αμφισβητούμενες Πολιτείες και την ίδια ώρα η Νεβάδα γίνεται battle state ξανά ενώ φαινόταν ότι η τάση ήταν να γίνει ακόμα μία Δημοκρατική Πολιτεία με βάση τις εκλογές του 2008 2012 και 2016.

Εικόνα 7: Λατίνοι πολίτες ως ποσοστό επί του συνόλου των πολιτών

5 Οι Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι

Πλέον οι ανεξάρτητοι ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους με διαφορά 6-8% σε όλες τις μετρήσεις ενώ το 2020 ψήφισαν κατά 8% περισσότερο τους Δημοκρατικούς.

Όμως έχουν και την μικρότερη συμμετοχή σε ενδιάμεσες εκλογές και γι’ αυτό δεν είναι τόσο καθοριστικός παράγοντας όπως στις Προεδρικές. Τείνουν δε να ψηφίζουν περισσότερο πρόσωπα και όχι υποψηφίους κομμάτων.

Οι κρίσιμες μάχες

Α. Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εδώ δεν υπάρχει καμία μάχη. Τίποτα ενδιαφέρον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων με τουλάχιστον 225 Βουλευτές στους 538. Όμως δύσκολα να ξεπεράσουν τους 230 ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ίσως να έφταναν και τους 240 κάτι που θα αποτελούσε έναν θρίαμβο.

Εικόνα 8: Βουλή των Αντιπροσώπων πρόβλεψη

Β. Γερουσία.

Η μάχη των φετινών εκλογών. Θα φτάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τους 51-52 ή θα μείνουν στους 50 και οι Δημοκρατικοί θα ελέγξουν την Γερουσία και πάλ;

Εικόνα 9: Γερουσία πρόβλεψη

3+2 Μεγάλες μάχες

  1. Wisconsin

Barnes (D) VS Johnson (R)*

O νυν Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Johnson* φαίνεται να έχει μία ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες. Είναι έστω και για λίγο το φαβορί για να εκλεγεί ξανά. Η εκλογές εδώ παίζουν ρόλο και ευρύτερα καθώς η Πολιτεία αυτή μαζί με την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν είναι πολύ κρίσιμες και για τις Προεδρικές εκλογές. Νίκη σε αυτές τις 3 βγάζει Πρόεδρο.

Στο early voting το 2020 είχαν ψηφίσει 1,9 εκατ. Ψηφοφόροι από τους συνολικά 3,3 εκατ. Φέτος ψήφισαν 700 χιλιάδες από τους οποίους 37% Δημοκρατικοί και 34% Ρεπουμπλικάνοι.

Πάντως οι Milwaukee Bucks είναι αήττητοι στο ΝΒΑ και ο Γιάννης πάει και πάλι για MVP στο αγαπημένο μας Wisconsin!  

  • Pennsylvania

Fetterman (D) VS Oz (R)

Καθοριστική Πολιτεία και με Ελληνικό ενδιαφέρον.

O προηγούμενος Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής δεν κατεβαίνει και αυτό άνοιξε τον δρόμο στους Δημοκρατικούς να διεκδικήσουν την Πολιτεία.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος με την στήριξη Τραμπ είναι ανοιχτά υποστηρικτής του Ερντογάν και τις τελευταίες ημέρες έχει αποκτήσει μία σοβαρή δυναμική. Τα προγνωστικά λένε ότι έστω και δύσκολα οι Δημοκρατικοί θα τα καταφέρουν να κερδίσουν ειδικά εάν κινητοποιήσουν τις αστικές περιοχές και τα προάστεια και ειδικά τις γυναίκες.

Καθοριστικός παράγοντας είναι οι λευκοί χωρίς πτυχίο που αποτελούν το 48% των ψηφοφόρων και είναι αυτοί που έδωσαν την νίκη στο Τραμπ το 2016. Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε την Πολιτεία με 80.000 ψήφους διαφορά αλλά τότε 2,6 εκατομμύρια ή σχεδόν το 65% είχε ψηφίσει με επιστολή ή νωρίτερα. Σήμερα έχουν ψηφίσει μόλις 1,1 εκατ.

Στο early voting οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη το 70% των ψήφων έναντι 65% το 2020.

  • Arizona

Kelly (D) * VS Masters (R)

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστή Kelly υπερασπίζεται την θέση του σε μία μάχη πάλι στην Αριζόνα όπως είδαμε και στις Προεδρικές του 2020.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται ο Δημοκρατικός υποψήφιος ενώ σε καμία δημοσκόπηση από τον Σεπτέμβριο δεν έχει χάσει το προβάδισμα. Η άνοδος όμως των Ρεπουμπλικάνων την τελευταία εβδομάδα κάνει και αυτή την εκλογή ντέρμπι.

Εδώ σαφώς θα παίξει ρόλο και η επιρροή του συστήματος McCain του πρώην υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ που σαφώς εναντιώνεται στον Τραμπ.  

Στο early voting το 2020 είχαν ψηφίσει περίπου 2,5 εκατ από τα 3,4 εκατ. Συνολικούς ψηφοφόρους και από αυτούς 37% ήταν μέλη των Δημοκρατικών και 37% μέλη των Ρεπουμπλικάνων. Φέτος έχουν ψηφίσει 1,4 εκατ με το 39% να είναι Δημοκρατικοί και το 37% Ρεπουμπλικάνοι.

Στην Αριζόνα η μάχη κρίνεται στο Φοίνιξ όπου ζει το 60% των ψηφοφόρων. Σημαντικό στοιχείο θα είναι η συμμετοχή των Λατίνων που αποτελούν το 22% των πολιτών αλλά και των γυναικών. Στο early voting πάντως οι γυναίκες δείχνουν τάση υψηλής συμμετοχής.

  • Nevada

Catherine Cortez Masto (D)*  VS Adam Laxalt

H πρώτη μάχη των μαχών!

Η νυν Γερουσιαστής Masto και πρώτη γυναίκα Λατίνα στην Γερουσία υπερασπίζεται την θέση της απέναντι σε έναν καθαρό υποστηρικτή του Τραμπ. Μάλιστα η οικογένεια Laxart έχει βαθιές ρίζες στους conservatives των Ρεπουμπλικάνων καθώς ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Ρήγκαν ήδη από την δεκαετία του ’60.

Και οι δύο υποψήφιοι εμφανίζουν ίδιες θετικές απόψεις σε πολλές δημοσκοπήσεις στο 40% ενώ η εκλογή είναι ντέρμπι γιατί ο Laxalt έχει κοντά στο 40% πρόθεση ψήφου στους Λατίνους. Δεύτερο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους μετά τον πληθωρισμό είναι οι εκτρώσεις!

Το 2020 στο early voting είχαν ψηφίσει 1,2 εκατ. Ψηφοφόροι από τα 1,4 εκατ. που είχαν ψηφίσει συνολικά και το αποτέλεσμα ήταν 40-36% υπέρ των Δημοκρατικών στους ψηφοφόρους που είχαν δηλώσει κομματική προτίμηση. Φέτος έχουν ψηφίσει οι μισοί και οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39 – 37%.

Καμία σοβαρή πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Όλα θα εξαρτηθούν τελικά από την συμμετοχή των Λατίνων ψηφοφόρων που αποτελούν το 20% του πληθυσμού όπου η Masto έχει κοντά στο 60% πρόθεση ψήφου.

To 2020 οι Λατίνοι ήταν το 17% των συνολικών ψηφοφόρων και ο Μπάιντεν είχε πάρει 61%.

  • Georgia

Raphael Warnock (D)* VS Herschel Walker (R)

Η δεύτερη μάχη των μαχών! To 2020 o Biden είχε κερδίσει με μόλις 12.000 ψήφους διαφορά!

Ο νυν Γερουσιαστής Warnock υπερασπίζεται την θέση του που είχε κερδίσει τον Ιανουάριο του 2021 σε επαναληπτικές εκλογές.

Για πρώτη φορά στην Georgia και μόλις 7η στην ιστορία των ΗΠΑ δύο Αφροαμερικάνοι είναι αντίπαλοι για Γερουσιαστές. Ιστορικό γεγονός σε μία έως πρόσφατα τόσο συντηρητική Πολιτεία.

Εδώ το κύριο ρόλο παίζει η συμμετοχή των Αφροαμερικανών που αποτελούν το 33% των πολιτών σχεδόν όσοι και οι λευκοί χωρίς πτυχίο που είναι το 35%. Στις εκλογές του 2020 ήταν το 29% των ψηφοφόρων σε μία χρονιά ρεκόρ σε ποσοστό συμμετοχής τους ειδικά στις μαύρες γυναίκες. Ο Biden είχε κερδίσει το 88% των ΑφροΑμερικανών. Φέτος ο Warnock φαίνεται να κερδίζει τουλάχιστον το 85%.

Στο early voting το 2020 είχαν ψηφίσει 4 εκατ. Ψηφοφόροι από τα 5 εκατ. που ψήφισαν συνολικά!!! Φέτος έχουν ψηφίσει ήδη 2,5 εκατ. με τους Δημοκρατικούς να προηγούνται με 49-41%.

Με βάση τα γκάλοπ αναμένεται και φέτος ρεκόρ συμμετοχής με νούμερα που ίσως πλησιάσουν τις εκλογές του 2020.

Καμία σοβαρή πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Όπως είπαμε και στην αρχή στην Georgia για την εκλογή απαιτείται το 50%+1 ψήφο. Εάν κανείς υποψήφιος δεν πάρει αυτό το ποσοστό οι εκλογές επαναλαμβάνονται τον Ιανουάριο μεταξύ των 2 πρώτων. Όπως φαίνεται στα γκάλοπ οι λοιποί υποψήφιοι συγκεντρώνουν πάνω από 1,5% άρα είναι πολύ δύσκολο κάποιος από τους Raphael Warnock (D)* και Herschel Walker να κερδίσουν το 50%+1.

Το είδαμε και στις εκλογές του 2020 όπου και οι δύο μάχες για την Γερουσία στην Georgia κρίθηκαν στις επαναληπτικές του Ιανουαρίου με νίκη των 2 Δημοκρατικών υποψηφίων.

Κυβερνήτες

Μπορεί να μην θεωρούν πολλοί τους Κυβερνήτες σημαντικό κομμάτι αυτών των εκλογών όμως παίζουν σημαντικότατο ρόλο στις Πολιτείες. Έχουμε ήδη εξηγήσει τον ρόλο τους μαζί με αυτόν του Τοπικού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Γερουσίας σε πολλά σημαντικά πολιτικά ζητήματα όπως αυτό των εκτρώσεων αλλά και στις εκλογικές διαδικασίες ιδιαίτερα σε κρίσιμες Πολιτείες για τις Προεδρικές Εκλογές.      

Εικόνα 9: Κυβερνήτες πρόβλεψη

Φέτος αξίζει να δούμε προσεκτικά Nevada Arizona και Wisconsin όχι μόνο γιατί είναι πολύ αμφίρροπες οι μάχες αλλά γιατί και οι 3 αυτές Πολιτείες είναι κρίσιμες και για τις Προεδρικές Εκλογές του 2024.

Όποιος έχει τον Κυβερνήτη σε αυτές τις Πολιτείες ελέγχει όλες τις διαδικασίες των εκλογών.

Προφανώς λίγο μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει και η ανάλυση των αποτελεσμάτων.-

Read Previous

Οι μεταρρυθμίσεις, σαν αρχαία τραγωδία (σκέψεις με αφορμή το βιβλίο των Ζαΐρη – Σταμάτη)

Read Next

Ποιοι θέλουν “του χεριού τους” τους πολιτικούς και γιατί ο Μητσοτάκης τους χαλάει τα σχέδια